...Omvärlden och min närhet sedd genom kameralinsen med min högst personliga synvinkel ...måndag 7 april 2014

Nyköping by night

Var en sväng till Nyköping (Södermanland) i helgen och fick lite tid till att ta några kvälls-natt bilder som jag har funderat över en längre tid. Kom iväg lite sent så det hade blivit ordentligt mörkt och precis när jag börjat foto så började det att regna lite också. Bilderna fotograferade mellan 21-22. Men det var bara att köra på och här ser du resultatet.......


Detta slott heter Nyköpingshus (Nyköpings slott) och är ursprungligen en medeltida borg, nu delvis lagd i ruiner. Framför slottet rinner Nyköpingsån.

 
Mest känt är nog platsen för Nyköpings gästabud som var en väldig tragisk händelse trots att det var ett gästabud. Det var här år 1317 som Sveriges kung Birger Magnusson fängslade sina bröder hertigarna Valdemar och Erik, vilka senare sattes att svälta ihjäl i fängelsetornet på Nyköpingshus. 


Gamla Bryggeriet.
Byggnaden är sedan 1880 talet och idag så är den en del av ett kulturcentrum.


NK Villan (huset t.v)
NK-villan ritades som utställningspaviljong åt Nordiska Kompaniet till Konst- och industriutställningen i Norrköping 1906. Efter utställningen flyttades villan till Nyköping och skänktes till de anställda vid NK:s verkstäder (från Wikipedia)
Idag används huset av NK-villans vänner för café och utställningsverksamhet.

Så sammanfattningsvis trots mörkret och regnet så blev det några bilder som jag blev nöjd med och som stämde överens med de tankar jag haft om platsen på kvällen/natten.


1 kommentar:

  1. Mycket väl utfört värv...som Nyköpings kommun borde vara intresserade av att köpa...tycker jag!

    Steffe

    SvaraRadera