...Omvärlden och min närhet sedd genom kameralinsen med min högst personliga synvinkel ...onsdag 13 januari 2016

Lavskrikor


I oktober förra året begav jag mig lite norr ut i landet till trakterna av Ockelbo för att se om jag hade lyckan att få se några Lavskrikor och kanske även andra fåglar. 

Detta var en resa som jag redan 2014 hade tänkt genomföra men som av olika anledningar ej blev av. Men denna gång så gick det bättre och jag hittade rätt plats och Lavskrikorna kom inflygande så fort att jag inte hade hunnit få upp kameran på stativet. Men som tur var så fortsatte de att komma och jag fick möjlighet att fotografera dem till min stora glädje.

Lavskrikor (Perisoreus) är ett litet släkte inom familjen kråkfåglar som endast består av tre arter.
Lavskrikorna har en luftig fjäderdräkt vilket ger dem ett lite rufsigt uttryck. De är i samma storlek som en trast, kring 25 till 30 centimeter stora, med runt huvud med ganska lång stjärt. De har yvig näsborrsbefjädring som gör att de ser tussiga ut runt näbben och tillsammans med de runda svarta ögonen ger de fågeln ett nästan gulligt uttryck. De flyger ljudlöst och snabbt med tvära girar mellan träden och återfinns i gammal tät granskog. Kön och ålder är lika. (från Wikipedia)


Den har en förkärlek för att komma fram när folk tänder en eld och speciellt om det finns någon form av korv också. Så den är ganska nyfiken av sig och kommer gärna om man sätter fram lite falukorv åt den.


Jag har ända sedan jag såg en bild på Lavskrikan första gången gillat fågelns färger som passar in så fint med färgerna i skogen om hösten.


Det blev dock inga bra bilder på den i luften eller när den flög in och satte sig tyvärr men man kan inte alltid få allt. Kanske blir det något mera tillfälle för detta.


På bilderna här under så är Lavskrikan i sitt rätta element bland träd med skägglav på.
 
Lav + skrika = Lavskrika ;)


Så denna gången blev det en lyckad fotoutflyckt och en heldag i Lavskrikornas rike.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar