...Omvärlden och min närhet sedd genom kameralinsen med min högst personliga synvinkel ...onsdag 4 maj 2016

Svarthakedopping


Igår fick jag lite tid över och åkte till en liten lokal sjö som heter Kyrksjön och ligger som en oas mitt inne i storstan i Bromma, Stockholm inte alls långt från Bromma flygplats som kanske är bekant för de flesta.

Där finns det bland annat ett flertal par med Svarthakedoppingar som jag var intresserad av att få till bilder på. 


Tror att detta är en hane och en hona som simmar tillsammans. De går nästan inte att se skilnad på dem då de är väldigt lika varandra i fjäderdräkten.  

Svarthakedoppingen är 31-38 centimeter lång och har ett vingspann på 46-55 centimeter. Den är andliknande, med röda ögon och en liten och rak svart näbb, som har vit spets på sommaren. Den flyter högt i vattnet.
Både hanen och honans sommardräkt är omisskännliga med svart huvud med rödgula kraftiga öronliknande tofsar vid sidorna av ansiktet och roströd hals.


Det var soligt och hårt ljus men på ett ställe så simmade de in i en liten vik i skydd av vassen som gav ett bättre ljus som på bilden ovan som jag blev nöjd med.


De hade bo inne i vassen och för att komma till det var de tvungna att passera ett bo som ett Sothönepar hade alldeles i närheten och det var inte alltid helt smärtfritt. På bilden ovan så har Svarthakedoppingen koll på Sothönan.


Det blev även ett nytt så kallat kryss för mig i min lista med fågelobservationer. Min krysslista är främst med fåglar som jag också fångat på bild. På tal om kryss så fick jag även ett till kryss denna fina vårsommardag som kommer i nästa inlägg.......

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar