...Omvärlden och min närhet sedd genom kameralinsen med min högst personliga synvinkel ...söndag 31 juli 2016

Björnfrossa i Hälsingland


Gjorde en resa till Hälsingland för att tillbringa en natt i gömsle med förhoppning om att få se och kanske även fotografera björn.


Vi hade bokat in oss på Vargas vildmarkslodge som är beläget i Finnskogsriket i södra Hälsingland vid sjön Stora Öjungen. 


På plats så möttes vi upp av Eva Vargas och hunden Chessie. Det kom även flera besökare som skulle sitta med oss i gömslet, totalt blev vi 8 st.

Vi fick börja med kaffe och macka samt lite information av Håkan Vargas om gömslet och björnar mm.


Sedan var det dags att göra sig klar, bl.a. så packade var och en sin matsäck med godsaker från ett buffébord.  Sen hoppade vi in i två stycken bilar för en transport på ca 10 min till en parkering. 


Från parkeringen gällde det att vara tyst och endast viska med varandra för att kommunicera. Detta gällde fram till nästa morgon. Gruppen gav sig iväg längs med en stig rakt in i björnarnas marker.

Björnspår

På stigen så kunde vi se flera färska björnspår som var från föregående natt och morgon. Efter en stunds vandrande så kom vi fram till gömslet. Vi skyndade oss in.


Snabbt så var det fram med kameror och kikare samt att få ordning på grejerna innan det blev mörkt. Sen så började väntan. Alla var förväntansfulla och satt och kikade ut. Vi visste att björnarna är nattdjur och att det nog inte var troligt att någon skulle komma fram under kvällen, men man kunde aldrig så noga veta.

Tipset var att sova/vila en stund under kvällen för att orka med resten av natten så många la sig en stund medans några höll utkik.

Lite fåglar, Ringduvor och Korpar höll oss vakna. En räv kom förbi och tog en hel limpa från en av matgömmorna. Tyvärr utan för vinkeln för kameran så ingen bild blev det.När det började bli sen kväll /natt så var de flesta vakna och spanade ut genom sina små fönster för att se om det fanns något där ute i mörkret.  Vi åt våran medhavda matsäck mm.
Vid midnatt (när det var som mörkast) så dök det plötsligt upp en stor björn på ca 40-50 m avstånd. Den gick knappt att se och än svårare var det att fotografera den. Den var framme i två omgångar och den sammanlagd tid vi fick möjlighet att se den var ca 10-15 min.


Detta blev enda bilden där det går att se lite av björnen som tyvärr har huvudet nere bakom grästuvorna. Det var nästan omöjligt att få fokuseringen att låsa i mörkret.

Sen så blev det en lång väntan från midnatt fram till morgonen utan att vi fick se någon mera björn.
Vi packade ihop och gick tillbaka till bilarna.

Såg lite orkidéer  längs med stigen och Hjortron som började att mogna.

Jungfru Marie nycklar


När vi kom tillbaka till Vildmarks lodgen så fick vi frukost som smakade gott.

Det blev en fin upplevelse och vi fick se en björn. Ur fotografisk synvinkel så blev det inte så mycket. Men så är det med naturfotografering och även om man sitter i gömsle där matning sker så är det ändå till sist djuren som bestämmer om de ska komma eller inte.

Arrangemanget hos Vargas vildmarkslodge var toppen på alla sätt och vis och kan varmt rekommenderas för den som söker något annorlunda och lite spännande.

Lite trötta gav vi oss iväg hemåt med ytterligare ett trevligt minne i bagaget, vem vet kanske har björnfrossan bitit sig fast och det blir flera försök att få se dem framöver.....Inga kommentarer:

Skicka en kommentar